عود چیست

عود چیست؟

بهار یاوری نظر 0 2019/02/20

عود درواقع واکنش ایمنی به صورت ترشحاتی از طرف درخت آکویلار یا ژیرنوپس، حضور قارچ ها، آفت‌ های گیاهی، انگل و بیماری ها که با ترشحات چسبناک و قهوه‌ای رنگ برروی تنه این درختان ایجاد می شود.  

در زمان های گذشته این ترشحات را جمع آوری می کردند، مدتی در ظروف سفالی ریخته و بعد ازآن استفاده می کردند؛ بعد از مدتی گزارشاتی مبنی بر واکنش پوستی برخی مصرف کنندگان به مجامع بهداشتی رسید، به همین دلیل شیوه اسانس گیری را تغییر دادند. به این طریق که تنه درخت ها را تحت فشار اسانس گیری، سپس آفت زدایی می کنند و از آن در محفظه هایی به مدت یک یا چند سال نگه داری می کنند. این پروسه باعث بالا رفتن قیمت عود می شود به صورتی که گاه قیمت یک کیلو عود به بیست هزار دلار می رسد به همین دلیل بعدها عده‌ای تلاش های زیادی جهت ساختن عود شیمیایی کردند که اصلاحا به آن سنتتیک می‌گویند.  

اما سوال اینجاست که آیا امروزه از عود طبیعی عطر ساخته می‌شود یا خیر؟

رایحه عود طبیعی این گونه است: بالزامیک، وودی، شیرین و دودی.

عود طبیعی

انواع عودهای طبیعی

عود عربی: بالزامیک، چوبی، شیرین، چسبناک، تلخ، غلیظ، سنگین، بخوری و گرم این عودها را در کارهای روبرتو کاوالی می توان دید و به طورعمده اکثرا درخود برندهای عربی دیده می شوند.  

عود کامبوجی: روشن ولی بخوری، قوی تنباکویی، با طعم آلبالو، تنباکو عود تام فورد از نمونه های این عود است می شود گفت بوی بدی دارد.

عود لائوس: دارای رایحه چوبی بالزامیک، سرکه ای، غوره ای شیرین، ترش و چرمی حیوانی است مثل انگورغوره شده اما شیرین دارد.  

عود تایلندی: صد درصد چوبی،  تا اندازه‌ای اروماتیک، نزدیک به بوی صندل، وود و مقداری هم حیوانی بویی مانند بوی گل های خشک شده لابه لای کتاب اما کمی تند تر مانند عطر وود تام فورد.  

عود سنتتیک: چوبی و تلخ است دودی سوخته و صد در صد غیر با لزامیک عود سنتتیک هیچ‌ گاه نمی تواند بالزامیک باشد؛ یکی از دلایل آن برای بالزامیک شدن باید عود را وقتی استخراج می کنند چند سال به همان حالت بماند تقریبا شبیه اتفاقی که در شراب گیری می افتد ضمن اینکه متانول چوب در این پروسه الزامی است. در بعضی از عطرها به دلیل اینکه مشخص نشود عود سنتتیک است یا نه  و برای اینکه رایحه‌ای مشابه با عود طبیعی بسازند به عود سنتتیک مقداری بزویین یا رزین اضافه می‌کنند تا نقطه ضعف آن را اصلاح و جبران کنند.

عود هر چه بیشتر بماند بالزامیکی تر یا اصلاحا ملس تر می شود، قبلا گفته شد که مبلغ یک کیلو عود مرغوب  بیست هزار دلار است یعنی معادل هر گرم بیست دلار، برای خرید یک عطر عودی که نیازمند چهار تا شش گرم عود است باید رقمی حدود شصت هزار تومان هزینه کنیم به همین دلیل است که از عود سنتتیک و یا ترکیبی از طبیعی و سنتتیک استفاده می شود.  

0 نظر

پاسخی بگذارید